Waalbeleving

Bruisende binnenstad? Verleg grenzen, omarm de Waal

vierdaagse smaaktmarkt Snelbinderbrug-foto MariannA Bakker

SMKMRKT © MariannA Bakker

Zou de ligging van Nijmegen aan de Waal niet een belangrijke toeristische trekker kunnen worden? Stadsstrandjes aan de Spiegelwaal, een lange kade met fantastisch uitzicht op de rivier en de Waranda (Snelbinderbrug) ook om te genieten boven het water.. Dat vroeg ik mij eerder af n.a.v de Zomernota van het College van gemeente Nijmegen. 2017? Ik ben benieuwd of er dan ruimer wordt gedacht over een bruisende binnenstad met verlegde grenzen, vergroot hart van de stad met beide oevers om van te genieten. Het rondje om de Waal.. ik zie het wel zitten. Nu nog meer zitplaats op de Snelbinderbrug* en de Westelijk Waalkade.

Bruisende binnenstad: grenzen verleggen

Een van de thema’s in het gemeentebeleid: een bruisende binnenstad. Deze bestaat volgens de gemeente uit het gebied tussen de singels, Waalkade en het spoor. Volgens de Zomernota komt de bezoeker naar de binnenstad, omdat daar wat te beleven valt: de detailhandel is en blijft de belangrijkste trekker? Dezelfde detailhandel vind je m.i. in vele steden en je kunt je afvragen of er ook andere sterke trekkers zijn.
Wordt het niet tijd voor ons gemeentebestuur om out of the box en over gestelde grenzen van de binnenstad te kijken? Wanneer omarmen bestuurders de Waal als centrum voor Nijmegen? Bezoekers komen naar Nijmegen!,omdat er wat te beleven valt. Dit is niet per se binnen die gestelde grenzen van de binnenstad en voor de winkels.

Rondje Waal, Waalbeleving en Snelbinder als boulevard

De dit jaar geopende Nevengeul annex Spiegelwaal is al een ‘must visit’-spot in Nijmegen ook nadrukkelijk gepromoot door Summercapital. Nijmegen behoort inmiddels tot de top 10 meest aantrekkelijke woonsteden van Nederland vooral door de nieuwe woonmogelijkheden rond de Waal.

Nijmegen in top 10 toeristische stad? Recreatie rondom en boven Waal

Waalbeleving op Snelbinder - boten spotten kid-© MariannA Bakker

Waalbeleving op Snelbinder – boten spotten kid-© MariannA Bakker

Kunnen we Nijmegen in de top tien toeristische steden krijgen door meer in te zetten op Waalbeleving, met aantrekkelijke kades en kunst- en historische routes in een rondje Waal? Het hart van Nijmegen heeft dan twee oevers?
Waalkade-West kan met relatief weinig middelen een aantrekkelijker wandelgebied worden en de aanloop naar de overkant of naar de binnenstad. De Snelbinderbrug kan omgetoverd worden tot een aangename overloop en boulevard met kunst die de loop verrassend maakt. Nijmegen doet hiermee als cultuurstad zijn naam dan ook eer aan. ‘
‘Take a brake’ op de brug om te genieten van het prachtige uitzicht op Nijmegen met de Stevenskerk als uitstekend punt. De skyline van Nijmegen gezien vanaf de Snelbinder is de ‘best view you can get’, een hotspot zeker vanaf de middag met de zon in rug. Meer bankjes op de brug en liefst kunstzinnige bankjes dragen bij aan stad-, kunst-en Waalbeleving.

Nijmegen van ‘place to buy’ naar ‘place to meet’

De Zomernota spreekt van een transformatie van de binnenstad van een ‘place to buy’ naar een ‘place to meet’. Hierbij kunnen mijns inziens Waalkade-West, de Snelbinderboulevard en de strandjes Veur-Lent, met heel veel zitplaats, zeker een rol bij spelen.
Mijn wens voor Nijmegen geuit in de raadbijeenkomst 15 juni over de Zomernota en ook voor 2017:

blik in vogelvlucht-Nijmegen aan Waal -promotiefilm 2016Gemeente, durf dat rondje Waal te ontwikkelen. Omarm de Waal en zie beide oevers en de verbinding via de Snelbinder als het hart van Nijmegen. Neem in de citymarketing: Waalbeleving en ontspannen ontmoeten op rond de Waal mee. Stimuleer relaxen en ontmoeten rond de Waal, al dan niet na het winkelen. Dan bruist er leven in het grote hart van Nijmegen. Gemeente… omarm de Waal en vergroot het Nijmeegs bruisend hart.

(Iets gewijzigde tekst van ingezonden artikel naar De Gelderlander – juni 2016)

* Zie ook home Snelbinder Boulevard met projectideeën voor een Snelbinder Boulevard.
Lees ook: Waalkade West: meer zit-en ligplaatsen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s